о идеји

 

Идеја потиче из 2009. Као извор инспирације за пројекат Ускршње јаје, нашла се књига Светислава Страле – сликара, руководиоца збирке модерне уметности и рестауратора Народног музеја. Књига је на светло дана изнела три стотине копија орнамената са зидова српских средњовековних манастира. То непроцењиво благо српске културне баштине, сматрали смо, остало би недоступно широј публици, да је завршило у ограниченом тиражу намењеном академској заједници и чињеницом да неки од манастира више и нису лако доступни, а многи од орнамената већ поједени зубом времена. Наша је култура вредна пажње и циљ је нам је био да направимо трајни подсетник овом благу и тиме је сачувамо од заборава.

Тако је 2009. године настала прва колекција посвећена многобројним манастирима са простора старих српских земаља подељена у 6 тема – Косово и Метохија, Моравска школа, Охридска баштина, Рашка школа, Стара Србија и Зета. Подстакнути реакцијом и дивним пријемом публике, десет година касније – 2019. године, на 800 година аутокефалности СПЦ, са радошћу смо представили нову колекцију. Посвећена орнаментима манастира Грачаница, Високих Дечана и Пећке патријаршије који се својом архитектуром и уметношћу, сврставају у највише домете српске средњовековне уметности. Ова три манастира из XIII и XIV века, налазе се на UNESCO листи угрожене светске баштине, као и листи непокретних културних добара од изузетног значаја у Републици Србији.

Иако је идеја потекла из једне креативне породице из Београда, аутором овог пројекта сматрају се сви добри људи заслужни за његову реализацију.

ГДЕ ИХ МОГУ НАЋИ ?